10 Maddede Kurumsal Hijyen

Korona virüse karşı alınacak tedbirler bir taraftan çalışma hayatını, ekonomik önlemleri  ve kurumsal hijyen konusunu da kapsıyor. Çalışma hayatının aksatılmamaya çalışıldığı günümüz şartlarında kurumsal hijyen dendiği zaman akla hemen işyerlerinin, resmi dairelerin, belediyelerin ve bankaların gelmesi normal. Bu sayılan yerler diğer zamanlarda da tüm gün kullanılan mekanlardı ve gerekli hijyen kurallarına uyulması gerekiyordu. Ama artık ayrı bir dikkat gösteriliyor. 
Yasalarda Kurumsal Hijyen
İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu olan büyük işyerlerinde zaten bu kurullar toplandı ve alınacak tedbirleri belirledi. Ortak kullanılan tuvalet, yemekhane, kantin gibi alanların düzenli olarak temizlenmesi bu tedbirlerin içinde başta geliyor. Kurumsal hijyen nedir konusunun ayrıntılandırılması karşımıza başka ek önlemleri de çıkarıyor. 

Kurumsal Hijyen Nedir?

  • Gerek resmi veya gerekse özel kurumlarda toplantı, seminer gibi toplu etkinler düzenlenmemelidir, video konferans iletişimi çok daha uygun olacaktır. 
  • Ortak kullanılan eşyalar (örneğin telefonlar ve kapı kolları ile merdiven demirleri) bile dezenfeksiyon konusunda dikkate alınmalıdır.
  • Evden çalışma yapılabildiği ölçüde en iyi çare olarak kabul edilmiştir.
  • Bütün çalışanlar tokalaşma ve kucaklaşmadan uzak davranmalıdır. Yakın temas olmamalı, sosyal mesafe sağlanmalıdır. Bu durumda işyerlerinin adeta bir çeşit duruş planı yapmaları zorunlu hale gelmiştir. 
  • Market gibi işyerlerinde bu duruş şekli işyerinin yüzölçümüne göre belirleniyor. Örneğin 100 metrekarelik bir işyeri için en fazla beş kişilik bir grup öngörülüyor. Resmi işyerleri bu sayıyı tek kişilik girişlere kadar çıkardı. 
  • Şirketlerin veya kalabalık çalışanı olan işyerlerinin servis düzenlemesi alınacak tedbirler içinde sayılıyor. Böylece toplu taşımadan uzak kalınabilir. 
  • Kurumsal hijyen nasıl sağlanır sorusunun en başta gelen yanıtı istisnasız bütün çalışanlara maske dağıtmaktır.
  • Gıda üretiminde faaliyet gösteren kurumlarda hijyenin sağlanması bu özel günlerde çok daha önem kazanmıştır. Konunun günlük hayata yansımasının örneği olarak ekmeklerin poşette satılması ve pazarcıların ürünlerini paketlerde satarak el değilmesini önlemeleri gösterilebilir. 
  • Kurumlar çalışanlarının hijyen koşullarını sağlamakla yükümlüdür. Fakat çalışanın da varsa hastalığını geciktirmeksizin işverene bildirmesi zorunludur.
  • İşyerlerinde ortak kullanım alanlarının dezenfeksiyonu  ve havaladırılması şarttır.

Temizlikçi Ol